Som utlovat i husorganet: Kurland rally 2006

camenius

Well-known member
Idén till att deltaga på Kurland-rallyt (Det officiella namnet är The Round Kurland Rally for Historic Motorcycles) kom från en arbetskamrat som läst om arrangemanget på webben (www.kurlandround.lv). Intresset för att deltaga ökade sedan Mchk:s medlemsblad publicerat en artikel om det, så jag slog till och anmälde mig tillsammans med frugan.

Det enda negativa vi upplevde var att det var så kort körsträcka till rallyt! Det låter kanske långt att åka till Lettland, men för oss var det bara tio mil till Stockholm och färjan. Därefter var det från hamnen i Riga, endast tio mil till själva rallyt. Det är ju kul att köra, så vi hade gärna kört lite längre.

Arrangemanget av och kring rallyt var väldigt väl organiserat. Ett omdöme som faktiskt gäller hela Lettland som var ett föredöme på många sätt. Inte minst gällde det prisbilden i landet samt lettländarnas attityd till service. Tyvärr hade vi väldigt kort om tid så vi kunde inte stanna mer än två dagar utöver själva rallyt. De dagarna tillbringades i Riga (härlig stad), mestadels shoppandes (som en klar eftergift till frugan, ni vet hur det är…) Hur som helst, mycket trevligt besök.

Lite fakta du kan ha nytta av inför besök till Lettland:
Vi åkte med Tallink och bokade via nätet. Båten tog oss från Frihamnen i 08, till Riga vilket kostade oss cirka 4 500 SEK, tur och retur. Standarden var sådär, jämfört med Viking Line och Silja, men acceptabel om man undantar likgiltig personal vilket minsann INTE var representativt med attityden i Lettland.

Hotell bokade också via nätet. Vi valde en lite ”dyrare variant”, men sett i svenska ögon ändå billigt: cirka 650 SEK för två en natt!

Själva rallyt var kul och trevligt, vilket betyder att naturen fin och de övriga deltagarna lika mc-nördiga som undertecknad. Enda udda/trista detaljen var dels en totalt självcentrerad amerikan som verkligen skämde ut sig med sin oförskämdheter, dels en 18-årig ryss som klätt sig tidstypiskt som ordonnans från Tredje riket med dithörande hoj. Och detta gjorde han i ett land som lidit så DJÄ-LA mycket av både tyskarnas och ryssarnas vidriga härjningar där. Snacka om smaklöshet.

I år har vi tyvärr inte möjlighet att åka till Lettland, men skulle gärna göra det om tid fanns! Finns ett bättre betyg?

Några bilder med kommentarer:
6_Kurlandrally_2006_031_1.jpg

Ja, vi körde Trident, inte Norton! :oops:
Enda tillfället då det regnade var här, vid en "backtävling" som kvällsaktivitet. Det gällde att köra på så lika tid vid två tillfällen, som möjligt. Ingen hastighetstväling, alltså!

6_grupp_1.jpg

Nästan alla deltagare samlade med sina maskiner. Vi kom från väldigt många och olika olika länder; USA, Ryssland, Baltiska grannländer, Finland, Tyskland...

6_rolig_1.jpg

En del maskiner var ganska ovanliga för oss. Och jobbiga med sina tvåtaktsavgaser när man kom bakom en slik sak! Usch för tvåtakt!!!


6_vad_1.jpg

Men det fanns även fina maskiner. Riktigt fina! Som denna som ägdes av rallyts organisatör. Ingen körde den dock i år. Synd, hade varit mysigt att se denna Model 25 från 20-talet dunka fram gemytligt längs vägarna.

6_sprit_1.jpg

När man tankade bensin kunde man också passa på att köpa något gott att dricka. Jag avstod från de starkare frestelserna du ser på hyllan i denna Statoil-butik, och valde rent vatten.

6_fallet_1.jpg

Lettlands stolthet, Europas bredaste vattenfall. Fallhöjden var inte så stor, men bredden på fallet orerade turistbroschyrerna om överallt. Liksom lettländarna. Och det med rätta, här var vackert och så ska man vara stolt över sitt land!

Slå gärna en signal/maila, om du vill ha mer svar på exempelvis praktiska frågor.
 
Top