Att hitta3/8bultar till vevaxeln

AndersA

Member
Har pratat med "hovleverantören" i stan, de har i princip ALLT men de går bet på 3/8bultar till vevaxeln. 8.8 finns men inte 12.9.Vem säljer lämpliga bultar?
Dessutom, den ogängade längden borde väl vara bara en liten bit kortare än längden på förbandet dvs knappt 30mm eller det kanske inte spelar någon roll för hållfastheten?
Brotcha upp och sätta i M10??? :öö
 

pojen

Member
Det enklaste och troligen bästa sättet måste väl vara att investera i ett kit till 850 Mk111 som redan original är försedd med 3/8" bultförband. BAS motor i Stockholm har ganska säkert ett på hyllan, alternativt Andover Norton i England.

Crankshaft_studsMklll.jpg
 

AndersA

Member
Jo, enklast men inte bästa, enligt Torsten A kan kvaliten på originalbultarna vara sisådär, tom ned till 5.8. Veven är till räsern och fumlig som man är kan man ju missa en växel....
Så min fråga kvarstår, var kan man få tag på 3/8bultar i 12.9 eller 10.9?

Och spelar den ogängade längden någon roll i praktiken?
 

pojen

Member
Det kan nog vara lite si och så med kvaliteten på bultförbanden som erbjuds och till en race motor vill man såklart ha prylar av erkänt hög klass. Ett högklassigt alternativ är bultar från 'ARP' som är välkänt för alla som har hållit på med amerikanska V8or och liknande (vevstaksbultar, ramlager överfall mm). Det finns även 'normala' bultar i många olika utföranden och längder så något borde passa?

ARP#1_bolts.jpg
Om man kan hitta en variant med rätt längd på den icke gängade delen kan man korta av den resterande del som torde bli lite för lång. En återförsäljare i Sverige för ARP Bolts är Persåkers Speedshop som tidigare höll till någonstans i Stockholm men nu tydligen har flyttat ut till Åkers Styckebruk. Ganska säkert ingenting man lagerhåller men man kan ta hem vad som helst i sortimentet gissar jag.
 
Top